
Werkwijze
Ik werk vooral vanuit een persoonsgericht en systemisch denkkader en maak daarbij gebruik van verschillende evidence-based behandelmethodieken, Zoals EMDR, Cognitieve Gedragstherapie, Schematherapie.
Ik vind het belangrijk om aan te sluiten bij je persoonlijke verhaal, waarbij ik waarde hecht aan een open en betrokken samenwerking. Ik wil graag samen onderzoeken wat de betekenis en oorzaak van de klachten zijn en in welke context deze zijn ontstaan en voortbestaan. Ik ga hierbij ook uit van je eigen mogelijkheden en krachten om deze te (her)vinden en toe te passen, om zodoende op een andere manier met de ervaren problemen te kunnen omgaan.
Intake en onderzoek
We starten met een kennismakingsgesprek. Als we op basis van dit gesprek besluiten om door te gaan met een traject, volgt een intake. Dit kan een of meerdere gesprekken zijn waarin we samen de aard, mogelijke oorzaken en achtergronden van de klachten in kaart brengen. Aan het einde van deze intake en onderzoeksfase volgt een adviesgesprek. We bespreken de DSM-diagnose (indien van toepassing), het behandeladvies en lengte van de behandeling.
Behandeling
Bij aanvang van de behandeling zullen we samen een behandelplan opstellen. In dit plan worden het doel van de behandeling en de evaluatie momenten opgenomen. Een onderdeel van de behandeling is om aan het begin, tussendoor en aan het eind een online vragenlijst in te vullen. Dit is de ROM, de Routine Outcome Measurement. In de behandeling kunnen we kiezen voor (elementen uit) de volgende evidence based behandelingen
EMDR
EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing, en is een effectief bewezen behandelmethode om nare ervaringen te verwerken.
EMDR is oorspronkelijk ontwikkeld om traumatische gebeurtenissen te verwerken. Inmiddels is er steeds meer wetenschappelijke ondersteuning dat EMDR ook goed ingezet kan worden bij andere problemen en klachten. Zo kan EMDR ook ingezet worden bij angststoornissen. Maar ook als iemand last heeft van een negatief zelfbeeld kan EMDR als onderdeel van een behandeling worden toegepast.
Zie voor meer informatie de website www.emdr.nl
Cognitieve gedragstherapie
Cognitieve gedragstherapie (CGT) is gebaseerd op de gedachte dat ons denken invloed heeft op ons gevoel en daarmee op ons gedrag. Als er sprake is van een negatieve gedachtegang zal dit sneller leiden tot bijvoorbeeld angst en depressie. Dit kan ongewenst gedrag veroorzaken zoals bijvoorbeeld vermijding. Met behulp van CGT gaan we deze gedachten onderzoeken en bijsturen, met als gevolg een verbetering in je gevoel en gedrag.
Bij gedragstherapie staat het gedrag centraal. Hoe je je gedraagt, bepaalt immers ook hoe je je voelt. Als je vanuit angst of somberheid handelt, zal dit waarschijnlijk leiden tot een versterking en bevestiging van die angst of somberheid. Om het gedrag te beïnvloeden, bekijk je samen met je therapeut je oude gedrag en oefen je nieuw gedrag. Dit leidt tot een verbetering in hoe je je voelt.
Zie voor meer informatie: www.vgct.nl
Schematherapie
Schematherapie is een nationaal en internationaal wetenschappelijk bewezen vorm van psychotherapie. Deze therapie wordt ingezet bij mensen met persoonlijkheidsproblematiek of andere langdurige klachten, zoals terugkerende stemmings- en/of angstklachten. Schematherapie helpt je de oorsprong van hardnekkige patronen te doorgronden en te veranderen. Tijdens de behandeling wordt de invloed van ervaringen uit je jeugd op je denken en doen onderzocht. Je leert je patronen herkennen en zodanig te veranderen dat je anders gaat denken, je beter gaat voelen en dingen anders gaat doen. Je leert voelen wat je behoeften zijn en je leert hier op een gezondere manier mee om te gaan. Hierdoor zul je beter richting kunnen geven aan je leven en je relaties met anderen kunnen verbeteren.
Zie voor meer informatie www.schematherapie.nl